Tyskt högerextremt barnläger i Sverige

Disciplinen i Sturmvogels läger är hård och barnen tvingas på morgonen ställa upp på led. (Foto: Peo Möller)
Erstveröffentlicht: 
30.07.2016

Under en vecka drillas barn i skolåldern - iklädda uniformsliknande kläder och med traditionella frisyrer deltar de i flaggceremonier, fysisk träning och andra aktiviteter på en avlägsen plats i Småland. Expo och Kvällsposten har dokumenterat den tyska organisationen Sturmvogel och dess lägervecka i Sverige.

 

Den röd-vita fanan pryds av en svart rovfågel. Nedanför fanan står barn uppställda i givakt, alla blonda med traditionella frisyrer, uniformsliknande kläder med det röd-vit-svarta emblemet.


På en given signal ställer de upp, hälsar flaggan och sjunger.

Det är i slutet av juli 2016 och tyska högerextremister håller barnläger i södra Sverige. Under en vecka drillas små barn - några knappt i skolåldern - på en avlägsen plats i de småländska skogarna.

Expo och Kvällsposten har dokumenterat den tyska organisationen Sturmvogel och dess lägervecka i Sverige.

Klockan är strax efter 07 på morgonen i den småländska skogen, mil från närmsta stora stad.


Barnröster hörs och någon minut senare passerar en grupp oss helt nära – ett 15-tal barn, de äldsta i 15-16-årsåldern, de yngsta knappt i skolåldern. Alla pojkar, alla klädda i samma kläder: korta shorts och vitt linne. De springer på led med de äldre ungdomarna utspridda längs med troppen.

På andra sidan vägen ligger två större tomter med ett antal byggnader. Dokumentation visar att fastigheterna genom ett telefonabonnemang och tidigare ägandeförhållanden kan knytas till ett tyskt gift par, mannen är i 90-årsåldern - båda sedan decennier dokumenterat ledande personer inom den tyska extremhögern och nazismen.
Ägaren i dag är en person med samma efternamn som de tidigare ägarna, tidigare ägare som alltså fortfarande har telefon i en av fastigheterna.

På tomten, intill huvudbyggnaden, står flera tyskregistrerade fordon parkerade. En bit längre ner längs med den långsmala tomten, som leder rakt in i skogen utan insyn, står flera fordon. Här längre in har gruppen slagit läger: tält, tvättlinor, vattenbehållare och utrymmen för måltider fyller gläntan.

Strax innan klockan 08 är råder livlig aktivitet. När klockan närmar sig 08.30, tystnar allt. Det är dags för morgonuppställning och genom träden ser vi att den vit-svart-röda fanan hissats. Några höga rop. Sedan åter tystnad. Plötsligt är det enda som hörs ljus barnsång. Morgonuppställningen inleds med en traditionell, tysk folksång.

Fanan, som pryds av siluetten av en rovfågel, tillhör den tyska organisationen Sturmvogel - Stormfågel. Tysk expertis beskriver Sturmvogel som en tysknationalistisk ungdomsorganisation med djupa rötter i nazism och förintelseförnekelse. Organisationen bildades 1987 och har personkopplingar till de numera i Tyskland förbjudna organisationerna Wiking Jugend och Heimattreue Deutsche Jugend, HBJ. Sturmvogel bildades av personer som tidigare varit aktiva i Wiking Jugend. Vid tidigare läger i Tyskland har barn till personer som förnekat förintelsen, ett brott enligt tysk lag, deltagit. Ett exempel är den schweizaren Bernhard Schaub som är en känd dömd förintelseförnekare.

Under många år har man hållit extremt låg profil, och genom att inte väcka uppmärksamhet, inte genomföra manifestationer och aldrig ställa upp på intervjuer har man lyckats hålla sig under radarn - inte minst för det tyska författningsskyddet som förbjuder nazistiska organisationer.

För att hitta lokaler och platser i Tyskland för sina återkommande sommar- och vinterläger har man utgett sig för att vara en vanlig scoutorganisation.
Nu håller man ett veckolångt läger i Sverige, på en liten ort i sydvästra Småland.

– Den viktigaste förklaringen är att de försöker gömma sig för att undvika uppmärksamhet från säkerhetspolisen. Andra liknande organisationer har tidigare förbjudits, och det vill Sturmvogel undvika. säger den tyska journalisten Andrea Röpke, expert på högerextrema barn- och ungdomsrörelser i Tyskland.

Några dagar tidigare har gruppen anlänt med färja från Tyskland till Trelleborg. Med tåg har färden gått till en mindre ort i Småland där gruppen mötts upp av flera bilar med tyska registreringsplåtar. Målet för resan, den avlägsna skogstomten, ligger ytterligare en stunds resa bort. När Kvällsposten återkommer till platsen ett par dygn senare är gruppen installerade i sitt tältläger.

På tomten står de tysklandsregistrerade bilar som transporterar lägergruppen den sista biten parkerade.

Gruppen avslutar sin morgonsamling, en så kallad appell. Samlingen är mycket strikt - enligt tyska experter måste barnen stå stilla och de får inte prata. Från tyska sammanhang finns det bilder när barn kollapsar under appellen.

Efter samlingen drar sig gruppen in mot ett stort, runt tält som rests längst ner på tomten. Det hörs skratt och prat, sen plötsligt en vuxen röst: "Alles Aus!" – "Tystnad!". Några minuter senare är frukosten avslutad. Strax därpå är det åter full aktivitet i lägret.

Upplägget på Stormvogels läger följer ofta samma rutin: efter morgonens flaggceremoni står sport, uppställningar och olika typer av arbetsinsatser på programmet.

Disciplinen är hård. Klädsel och frisyrer är traditionella: långa kjolar och flätor för flickorna, gröna uniformsskjortor med emblem. Icke tyska ord ska undvikas. Enligt tyska experter är rörelsen i mångt och mycket en familjeaffär. Många gånger har familjerna varit nazister i flera generationer. Traditionerna från Tredje riket har övervintrat.

– Nationalistisk ungdomsfostran är mycket viktig för dem och lägren är en viktig del av den verksamheten, säger Andrea Röpke.

I Tyskland finns sedan slutet av 1800-talet en så kallad Völkisch rörelse - en rörelse som anammades av nazismen. I dag finns den i en ny form där man hyllar ett traditionellt liv, och tar avstånd från moderniteter. Naturromantik, friluftsliv och traditioner är ledstjärnor.

Strax innan lunch har mindre grupper gett sig ut i det omkringliggande området – på ett kalhygge samlar en grupp pojkar i tioårsåldern grenar. En bit bort, plockar ett par flickor i de lägre tonåren blåbär.

Plötsligt ljuder en trumpetsignal, och genom skogen springer några av lägrets 30-40 deltagare till ytterligare en uppställning under den svart-vit-röda fanan.

Markägarna nekar till att lägret existerar


När personerna, en man och kvinna, som bor på egendomen konfronteras nekar de till att Sturmvogel finns på deras mark.

– Det är barnbarn och vänner, säger kvinnan i huset till Kvällspostens reportrar.

En yngre man förklarar att han inte har någon lust att vara med i tidningen och tillbakavisar uppgifterna om att det handlar om något Sturmvogel-läger.

– Det är om naturen. Det är för barnbarn med vänner.
När vi frågar om han är gruppens ledare nekar han och pekar på kvinnan.

– Nej, det är min mamma, säger han och gestikulerar mot kvinnan som, vad det verkar, bor i huset.
Reportrarna får inte heller prata med lägerledaren.

De vill inte heller uppge sina namn och vidhåller att de inte har med Sturmvogel att göra.

Erik Sidenbladh, Anna-Sofia Quensel, Alexander Vickhoff, Daniel Vergara, Henrik Högström